HR • EN • DE • FR • RU • JP • IT • ES
  +385 20 75 45 55

javascript

Home

U pojasu malostonskih gastronomskih ponuda posebno se ističe uloga i značaj obitelji Kralj. Prije 26 godina, točno 1. rujna 1986. obitelj Kralj otvorila je prvorazredni restoran nazvan „Kapetanova Kuća“. Tik uz morsku obalu, kuda su prolazili kapetani utvrda, u kući gdje je i boravio stonski kapetan, otvoren je restoran sa 50 sjedećih mjesta u zimskom razdoblju i isto toliko na terasi za ljetne sezone.

Obitelj Kralj nije stala samo na ponudi u “Kapetanovoj Kući“. U svojoj je obiteljskoj kući, gdje su su rodile generacije mornara, poljoprivrednika i ribara u zimu 1998. godine podigla obiteljski hotel „Ostrea“, sa 13 soba, jednim apartmanom i kongresnom dvoranom. Ukusno uređeni interijeri, besprijekornost smještaja, udobnost i svijest da se gost odmara u kući primorskog sklada, iza debelih zidova uz morsku obalu, pridonose vrijednosti ovakvog turističkog boravka. U posljednjih su se 26 godina za Kraljevom trpezom u posjećenom restoranu izmjenile generacije najboljih znalaca gurmanskog svijeta.


Onu hranu, koju su nekada uživali stonski knezovi, kaštelani po tvrđavama, bogatiji plemići, probali su mnogi visoki gosti, kao što su državnici, osobe iz najelitnijih dijelova društva, ali i slučajni putnici u prolazu koji sve više traže za sebe i obitelj takve male oaze mira i privatnosti. Tu se nude svježe kamenice, mušule, kunjci, vongole, lupari, izvrsna riblja pašteta, bijela i plava riba, jastozi, riblje salate, rižoto od sipe, domaći kruh, a sve to u kraju gdje još miriše ulje u mlinicama i u konobama se sprema izvrsno pelješko vino. Maslinovo je ulje onaj posebni osjet kojeg se treba upamtiti jer zbog njega zalogaj s Kraljeve trpeze postaje bogat, pun, aromom označen. Dirigentsku palicu gastronomske trpeze već godinama uspješno nosi gospođa Lidija Kralj, najpoznatija kuharica u Hrvata.

Dva su specijaliteta što se probijaju u sam vrh gastronomske ponude Stona. To je specijalitet kuće, rižoto “Kapetanova Kuća“ i “Stonska torta“. Rižoto “Kapetanova Kuća“ priprema se sa svim morskim plodovima te s crnilom od sipe. Za stonsku tortu se danas sa sigurnošću može ustvrditi da je izvorno jelo, a prepoznatljiva je po makarulima, odnosno makaronima, specifično oblikovanoj suhoj tjestenini. Stonska torta jedan je od zaštitnih znakova kuhinje Stona i okolice u kojoj se jasno prepoznaje utjecaj talijanske kuhinje i mediteranskog podneblja. Stonska torta spada u sam vrh slastica, nekada se pripremala u posebnim prilikama, a posebno za Uskrs i Božić, što se zadržalo do danas.

Stoga su rečenice, citirane iz plakete Hrvatske turističke nagrade “Antun Štifanić“ za 1997. godinu, a koju je dobio pokojni Ante Kralj, vrijedni podsjetnik kako se vrsnost ponude mora uočiti u svijetu gdje novi sadržaj često ne mogu nadmašiti predhodne uzore. Tada je napisano ovako: “U oba dva spomenuta objekta kakvoćom izrade, ugođajem i vrsnošću ponude jela i pića, sve što spada u posebnost toga kraja, ali i prihvatljivom cijenom te uljudbenom razinom i vladanju osoblja i domaćinskom skrbi i šarmom, postigao je ono što je želja i san svakog ugostitelja“.

 _____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hotel Ostrea - Mali Ston - e-mail: info@ostrea.hr
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________